Gastro fest- promocija srpske hrane i naših, a svetskih kulinara

     Dok smo sedele, da predahnemo od obilaska tekućih manifestacija, u delu sajamske hale u kojem su se takmičili mladi kulinari na ovogodišnjem beogradskom Gatro festu, penzionerka Sonja Vukčević, koja je u svojoj bogatoj karijeri bila i profesor u školi za kuvare u Puli, pričala mi je o tome kako su joj se njeni učenici, kasnije kuvari u tamošnjim restoranima, pre nekoliko decenija žalili na svoj status.

     - Našu profesiju, nas kuvare, niko ne ceni- govorili su  njeni đaci, nezadovoljni svojim statusom u firmama u kojima su radili, odnosom gostiju prema njima, a verovatno i svim ostalim.



  - A vidite kako se danas sve promenilo i koliko se govori o kulinarstvu i kulinarima, koliko su u svetskim razmerama kulinari postali poznati, priznati, popularni, slavni- kaže gospođa Sonja, dok smo se divile umeću mladih kuvara koji se nad svojim šporetima nisu preznojavali od vrućine, već zato što su znali da su pod budnim očima članova žirija, sve samih "imena" kulinarskog zanata.

     I zaista- emisije o kuvanju danas postižu nezapamćenu gledanost, a danima posle prepričavaju se gotovo jednako kao i utakmice,  najpoznatiji kuvari postaju planetarno slavni,  a u škole za ugostitelje, u koje su ranije upisivani samo oni đaci koji nisu imali kud, sve više se upisuju  odlikaši.



     Ovogodišnji Gastro fest, kako je istakao najavljujući ga na  konferenciji za štampu Jovica Jovičić, jedan od najpoznatijih srpskih kuvara, imao je za cilj promociju najvećih srpskih brendova- hrane i domaćih, a svetski priznatih kulinara.

     I zaista,  Balkan kulinari kup, Big master, Balkan čili festival i Sajam međunarodnih izlagača, uz brojna takmičenja, panele, radionice, susrete posetilaca sa svetskim i domaćim   kulinarskim imenima i celokupan prateći program koji je podrazumevao i zavirivanje posmatrača u njihove šerpe i tiganje tokom tih radionica, i zapitkivanje i traženje saveta i degustacije i kuvanje vojničkog pasulja u kazanu vojničke kuhinje  iz Prvog svetskog rata i nadmetanje u pravljenju ajvara i u količini pojedenih ljutih papričica... sve to je bila još jedna lepa prilika za promociju i profesije same i Srbije kao zemlje za koju nijedan gost ne propusti da kaže "au, što se ovde dobro jede".









     -Sigurno je da uvek i u svemu ima prostora da se stvari unaprede, pa tako i kada je u pitanju ovogodisnji Gastro fest- kaže Nataša Pavlović Bujas, direktor Blumen grupe- Ipak, mislim da smo postigli mnogo ove godine: Srbiji i svetu predstavili smo naše kulinarske stručnjake, bili smo domaćini priznatim kulinarskim imenima iz regiona i iz sveta, zaslužnim kulinarima konačno smo odali priznanje i dodelili smo zahvalnice i lente; izabrali smo članove nacionalnog kulinarskog tima Srbije koji će nas predstavljati u svetu, a građanima smo približili gastronomiju ne samo kao potrebu već i kao deo kulture i identiteta našeg naroda. Posebno je značajno  to što su i naše institucije to prepoznale kao turistički i privredni potencijal zemlje, o čemu je, otvarajući ovogodisnji Festival, govorio i sam ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.
              
     Ono što sam zabeležila na Gastro festu, što mi je posebno privuklo pažnju, što me je zaintrigiralo, zanimljivi razgovori sa svetski poznatim kulinarima, utisci, razmišljanja- sve to ne može da stane u samo jedan blogerski tekst. Zato ću narednih dana na ovom blogu i na portalu Kuća dobrih vesti nastaviti da pišem o
svemu onome što sam videla i čula, saznala i naučila na ovoj manifestaciji čiji su ciljevi širenje kulture zdrave i kvalitetne ishrane i umetnosti kulinarstva, unapređenje kulinarske i ugostiteljske ponude Beograda i Srbije, usavršavanje profesionalaca u oblasti gastronomije, promovisanje srpske nacionalne kuhinje među učesnicima i posetiocima, promovisanje organskih proizvoda i organskog načina pripreme hrane i pozicioniranje Beograda kao regionalnog gastronomskog centra.

    A na pitanje koliko je i šta je i sama naučila na Gastro festu Nataša Pavlović Bujas 
čija je Blumen grupa  zadužena sa pozicioniranje Festivala u javnosti, odgovara-  Mnogo! Pre svega, imajući čast da sretnem divne ljude i profesionalce u svom poslu,kakvi su članovi Kulinarske federacije Srbije, Diplomatske asocijacije Srbije i Asocijacije šefova kuvara Srbije. Naučila sam o bogatoj kulinarskoj tradiciji u nas, koja se ne prenosi samo porodično s kolena na koleno, već postoji i kao bogata profesionalna istorija i zapis - o ćemu svedoči i knjiga "Kako sam skuvao istoriju" znamenitog Titovog kuvara Miće Stojanovića, tvorca recepta za čuvenu "Karadjordjevu šniclu". Čika Mića je o svom radu govorio i na Festivalu, predstavljajući nam svoju knjigu. Naučila sam, ne po prvi put, i o tome kako i koliko zanemarujemo sjajne ljude medju nama i oko nas, pa tako i naše kulinarske čarobnjake, koji osvajaju brojna priznanja po svetu, počasne akademske titule, pa i titule Ginisovih rekordera! Naučila sam, opet ne po prvi put, mnogo o tome zašto i kako, kao društvo i kao država, ne umemo da se nosimo sa uspesima naših ljudi u zemlji i svetu i kako ih olako prepuštamo nemaru i zaboravu. Ipak, i opet ne po prvi put, ostala sam zadivljena lakoćom i razumevanjem sa kojim to pravi profesionalci prihvataju i nose, nastavljujući beskompromisno svojim putem dalje. Za dobro svih nas. 


Zahvaljujem Fb prijateljici Ja u kuhinji za dozvolu da koristim fotografije sa ovog profila.
   

     

2 коментара

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.